Акторка фільму «Заборонений» Карина Шереверова: про Стуса, Сєнцова та боротьбу з режимом

Карина Шереверова
Боротьба з радянським режимом і досі триває, вважає виконавиця ролі Алли Горської у фільмі про Василя Стуса «Заборонений».

На великі екрани вийшов байопік режисера Роман Бровко «Заборонений» — історія життя і боротьби Василя Стуса. Фільм переносить нас у 1965 рік: молодий поет Василь Стус не може миритися з безправним становищем українців у Радянському Союзі та кидає виклик тоталітарній системі. Він говорить про те, про що мовчать мільйони. Незважаючи на постійний тиск і погрози, Стус не припиняє боротьбу навіть у засланні. Реальна історія нескореного поета, історія кохання і зради, людської гідності та підлості.

Картина розповідає про головні події в житті Василя Стуса — знайомство і стосунки з дружиною, значення художниці Алли Горської у долі поета, його спроби захистити українську мову і свободу мислення в умовах комуністичної імперії. Саме з виконавицею ролі Горської, акторкою Кариною Шереверовою, ми поговорили про те, чим історія Стуса перегукується з теперішнім та що з тоталітарного минулого досі є в сучасній Україні.

Актриса Карина Шереверова з онукою художниці Алли Горської Оленою Зарецькою на прем'єрі картини «Заборонений»

  • Чому історії про Стуса та Горську актуальні зараз?

«Алла Горська і Василь Стус – це люди, які йшли проти системи, боролися із нею, і,звичайно, ці постаті є актуальними на сьогодні, бо часи змінилися, а боротьба з радянським режимом і досі триває. Якщо проводити паралелі, то перше, що спадає мені на думку – це Олег Сєнцов – політичний в’язень, який, як і Василь Стус, не зламався і не скорився».

Василь Стус та Алла Горська

  • Що саме з тоталітарного минулого досі є в сучасній Україні?

«Алла Горська – персонаж, якого я, Шереверова Карина, зіграла у стрічці «Заборонений». Почну з того, що коли отримала сценарій, про Аллу Горську я не знала та не чула раніше. Після того, як я прочитала сценарій, я була настільки захоплена Горською, що відразу почала шукати інформацію про неї, про Василя Стуса, про дисидентів-шістдесятників. А познайомившись ближче з її життям та долею, я була надзвичайно вражена – мене настільки захопила її історія. Пам’ятаю, як у мене загорілися очі, так сильно я хотіла її зіграти. Звичайно, я розуміла, що це буде досить складно. Мені доведеться грати персонажа, який реально існував, жив. Для мене як для акторки ця роль стала справжнім викликом. Готуючись до зйомок, я відчувала, що виходжу із зони власного комфорту. Але тим цікавіше було для мене саме вибудовування та виконання цієї ролі – я ніколи не шукаю легких шляхів, завжди беруся за складні задачі, адже без цього не зможу розвиватися як акторка. На рахунок того, ким була Алла Горська: вона – українська художниця, дисидентка, активна учасниця правозахисного руху в роки шістдесятництва. Її, власне, так і називали – «душею українського шістдесятництва». Вона була енергійною, рішучою жінкою, сильною, сміливою: вона нікого і нічого не боялася, навпаки, боялися її. Вона, як і Василь Стус, йшла проти системи. Друзі її згадують як людину, яку неможливо було зупинити, підкорити чи зламати. Її можливо було лише вбити, що з нею і сталося. Алла Горська була лідером, у неї було багато друзів. А ще вона була прекрасною художницею, матір’ю, дружиною та подругою. Вона завжди підтримувала, могла підставити своє плече, активно допомагала дисидентам: писала листи протесту проти незаконного їхнього ув’язнення, листувалася з ними, допомагала їм матеріально. Це дуже цікава постать, і мені здається, що вона заслуговує окремого повнометражного фільму, адже я впевнена, що її історія зачепила б багатьох».

Василь Стус та Алла Горська

  • Чим захоплює героїня Алла Горська?

«Постать Алли Горської мені дуже імпонує, адже такі люди, як вона – це люди непохитні, незламні. Вона померли, аби зараз в українського народу було право на рідну мову, на свободу слова, на власну культуру та історію. Алла Горська та Василь Стус – це величезна частина нашого минулого, а без минулого, як ми знаємо, немає і майбутнього».

Фото: прес-служба

Читайте также

До мурашок по шкірі! Наталя Могилевська виконала свою версію українського гімну

До мурашок по шкірі! Наталя Могилевська виконала свою версію українського гімну

Жизнь через год после шоу «Холостяк»: где и как сейчас живут Никита Добрынин и Дария Квиткова

Жизнь через год после шоу «Холостяк»: где и как сейчас живут Никита Добрынин и Дария Квиткова

Денис Повалий с женой
Предыдущий материал

Сын Таисии Повалий впервые показал свою беременную жену

Rixos Hotels Egypt
Следующий материал

Rixos Hotels Egypt – ваш идеальный отдых

Новости партнеров